Stresszkezelés tippek

Léteznek olyan egyszerű, a mindennapi életünkbe könnyen beilleszthető stresszoldó technikák, melyek rendszeresen alkalmazva hatékony segítséget jelentenek a stressz káros hatásainak megelőzésében. Ezek közül összegyűjtöttünk itt néhányat:

1. Gondolkodj pozitívan!

Ritkán kerül előtérbe, de valójában gondolataink okozzák a legtöbb stresszt a számunkra. Gondoljunk csak arra, hogy mennyit rágódunk a már megtörtént, kellemetlen élményeken, illetve mennyit idegeskedünk azokon a dolgokon, amelyektől félünk, hogy bekövetkezik. Ilyenkor negatív gondolataink csapdájába esünk, ami egészségünkre is komoly negatív hatással lehet. Ez ellen rengeteget tehetünk csupán azzal, hogy odafigyelünk a gondolatainkra, ha szükséges felülbíráljuk saját magunkat és tudatosan törekszünk a pozitív, optimista hozzáállásra.

2. Ne vállald túl magad!

Akármilyen jól megtanultunk zsonglőrködni a feladatainkkal, a kapacitásunk véges. Sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében azzal, ha tudatosan szelektálunk az elvégzendő napi feladataink között, megtanulunk folyamatosan rangsorolni és egy fontos szabályt betartani: csak akkor vállalunk el plusz feladatot, ha valami mást kihúzunk a listáról. Ha ezekre odafigyelünk, kevéssé leszünk feszültek, ingerlékenyek a nap folyamán és az egyéb stressz hatások sem billentenek ki egyensúlyunkból.

3. Mozogj rendszeresen!

A legegyszerűbb és leghasznosabb módszer kedélyállapotunk javítására egyértelműen a mozgás. Segíti az izmainkban keletkezett feszültség feloldását, valamint olyan hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, melyektől energikusabbnak, vidámabbnak érezzük magunkat. Nagyon fontos, hogy mindig a számunkra legszimpatikusabb és legegyszerűbben megvalósítható mozgásformát válasszuk, olyat, amelyet feltehetően könnyen meg tudunk szeretni.

4. Szánj időt a pihenésre!

Az elegendő és rendszeres pihenés szintén nélkülözhetetlen a stresszmentes életmód kialakításához. Fáradtan ugyanis ingerlékenyebbé válunk, könnyebben kapjuk fel a vizet apróságokon is, ezenkívül a szervezetünk sem képes megfelelően küzdeni a stressz egészségkárósító hatásaival szemben. Az elegendő mennyiségű, minőségi alvás mellett rendszeresen szánjunk időt az aktív kikapcsolódásra is.

5. Töltekezzünk a pozitív kapcsolatainkból!

Társas kapcsolataink szintén sokat segíthetnek a hétköznapi stressz kezelésében. Ezért fontos, hogy minél több pozitív, támogató kapcsolatot alakítsunk ki és fektessünk is energiát ezek megőrzésébe. Ezekkel az emberekkel megoszthatjuk a problémáinkat, vigaszt és támogatást kaphatunk és a közös, pozitív élmények által feltöltődünk.
Ha ezek közül néhányat igyekszünk tudatosan beépíteni az életmódunkba, már sokat tettünk azért, hogy egészségesebb, stresszmentesebb életet éljünk!

Comments are closed.