Országos munkahelyi stresszfelmérés

Tevékenységünk szakmai és tudományos alapját biztosítja, hogy tagjai vagyunk a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetén belül működő Munkahelyi stressz és stresszkezelés kutatócsoportjának. A kutatócsoport a munkahelyi stressz testi és lelki egészségre gyakorolt hatásait és a negatív hatások megelőzésének lehetőségeit vizsgálja. Valamint aktív szerepet vállal a munkahelyi stressz hatásainak, kezelési módszereinek társadalmi szintű megismertetésében is, többek között szakmai előadások és oktatások, kiadványok, sajtónyilatkozatok révén.

Tevékenyen részt vettünk a 2013-ban indított Országos munkahelyi stressz felmérésben is, mely országos és ágazati szinten vizsgálta a munkahelyi pszichoszociális kockázati és védő tényezőket. Kutatócsoportunk adaptálta és validálta az általunk is alkalmazott nemzetközi COPSOQ II kérdőívet, mely az országos felmérés alapjául is szolgált.

A 2013-ban elindított felmérés célja volt, hogy országos és ágazati szintű referenciaértékeket határozzunk meg, és feltérképezzük a legjellemzőbb pszichoszociális stressz tényezőket, illetve védő faktorokat. (Ezek már elérhetőek a www.munkahelyistresszinfo.hu oldalon). A felmérés továbbra is zajlik, a kérdőív a www.munkahelyistresszkerdoiv.hu címen bárki számára elérhető, és a kitöltést követően a válaszadó számára azonnali visszajelzést nyújt.

A kitöltők megtudhatják, hogy saját munkahelyi stressz pontszámaik a 28 skála mentén hogyan viszonyulnak az országos és ágazati átlagokhoz, illetve észlelt stressz szintjük, stresszel összefüggésbe hozható testi s lelki tüneteik jelentős egyéni kockázatot jeleznek-e?

Comments are closed.